Dinsdag leggen de onderhandelaars van de Griekse regering nieuwe voorstellen neer om toch tot een akkoord te komen met de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. Die voorstellen bevatten drie elementen.
Dat meldt de Süddeutsche Zeitung dinsdag, op basis van niet nader genoemde bronnen.
Volgens de Duitse krant legt de nieuwe Griekse minister van Financiën Euclides Tskalotos bij de vergadering van de eurogroep aan het begin van de middag nieuwe voorstellen neer. Andere media, waaronder de Griekse krant Kathemerini, stellen dat niet Tsakalotos, maar premier Alexis Tsipras dinsdagavond nieuwe Griekse voorstellen neerlegt bij de andere regeringsleiders.
Eén bron die de Financial Times sprak, beweert dat het nieuwe Griekse plan pas woensdag wordt gepresenteerd. Dat zou de bijeenkomsten van de ministers van Financiën van de eurozone en de regeringsleiders van dinsdag tot vergaderingen zonder echte substantie maken.
De verwachting is in elk geval dat de Griekse regering drie punten aan de orde zal stellen.
1)Bezuinigen en hervormen: Griekenland accepteert op hoofdlijnen het pakket dat de Europese Commissie op 28 juni heeft gepubliceerd en waarover vóór de aankondiging van het referendum over werd onderhandeld.
Ofwel: veel maatregelen waar Griekse kiezers bij het referendum van 5 juli nee tegen hebben gezegd, worden toch omarmd. Voor meer details over dit pakket zie hier.
Alleen op detailpunten zou de Griekse regering nog wijzigingen willen. Griekenland zou minder dan de geëiste 400 miljoen euro willen bezuinigen op defensie, het uitfaseren van een 'solidariteitsbijdrage' voor armere gepensioneerden zou geleidelijker moeten en de btw op de Griekse eilanden mag niet naar het standaardtarief van 23 procent.
Dit wordt het 'Juncker--light' pakket genoemd. Maar het is goed mogelijk dat de andere eurolanden juist een Juncker-Plus pakket eisen, gelet recente economische malaise in Griekenland.
2)Een nieuw investeringspakket voor Griekenland voor de komende jaren. Onduidelijk is vooralsnog hoe dit zich precies verhoudt tot een nieuw pakket van noodleningen om de Griekse staatsschuld financierbaar te houden. In ieder geval gaat het om miljarden erbij in de vorm van leningen en/of investeringen.
3)Een duidelijk toezegging van de schuldeisers voor schuldverlichting voor Griekenland in de verdere toekomst.
De drie elementen van dit pakket doken afgelopen week al op in verzoeken van de Griekse premier Alexis Tsipras.
Belangrijke vraag is nu of in het bijzonder Duitsland een vorm van schuldverlichting wil toezeggen aan Griekenland; daarnaast zullen de schuldeisers ook kijken naar garanties van de Griekse regering om afspraken ook daadwerkelijk uit te voeren.
Druk ligt bij Grieken
De druk ligt bij de Grieken'', zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voorafgaand aan overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) in Brussel. Hij wees op de sluiting van banken in Griekenland. ,,Het is een penibele situatie.'' Dijsselbloem zei nog geen nieuwe voorstellen te hebben gezien.
De nieuwe Griekse minister van Financiën Tsakalotos zei niets tegen de pers bij het binnengaan van de vergadering.
Griekenland uit de eurozone?
Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, is geen voorstander van een Grieks vertrek uit de eurozone, zei hij dinsdag tijdens een persconferentie in Straatsburg.
Zondag had Schulz tegen de Duitse radio gezegd dat Griekenland mogelijk een andere valuta moest nemen bij een nee-stem. Grieken mochten die dag middels een referendum voor of tegen de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen stemmen.
Twee dagen na het referendum liet de Duitser weten dat een Grexit niet het doel mag zijn. ,,Ik ben er voorstander van dat Griekenland in de eurozone blijft. De mensen die de eurozone willen opsplitsen zitten in mijn ogen fout", zei Schulz.
Juncker: ego's opzij
Een oplossing voor Griekenland is er niet zomaar, benadrukte de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, dinsdag in het Europees Parlement in Straatburg. Hij zei dat dat een vertrek van het land uit de eurozone, of zelfs uit de Europese Unie, geen optie is. ,,Dat zou een makkelijke oplossing zijn, en die bestaan niet. Het gaat om het sluiten van een compromis.''
Dinsdagavond komen de regeringsleiders en staatshoofden van de negentien eurolanden naar Brussel voor overleg na aanleiding van het referendum in Griekenland. Een panklare oplossing moet niet worden verwacht. De top is vooral bedoeld om met elkaar te praten, zei Juncker, en ,,om de orde te herstellen in de situatie''. Hij riep op tot gezond verstand. ,,We moeten onze ego's, en in mijn geval is dat een groot ego, opzij zetten.''
Griekse banken zitten klem
Lastig is wel dat de tijd snel weg tikt, omdat Griekse banken geen nieuwe noodsteun meer kunnen krijgen van hun centrale bank. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) verboden.
Griekse banken moeten sinds maandag ook een derde meer onderpand meebrengen als zij gebruik willen maken van noodkredieten die met instemming van de ECB worden verstrekt, aldus de Letse ECB-bestuurder Ilmars Rimsevics dinsdag tegen de lokale radio.
De kans is hierdoor groot dat Griekse banken nog deze week door hun voorraden contant geld raken, waardoor pinautomaten niet meer kunnen worden bijgevuld. De stap naar de invoering van een (tijdelijke) schaduwmunt in Griekenland komt dan erg dichtbij.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl